Tävlingskompendium

Info för dig som vill tävla klubbtävling på Lomma Ridklubb.

1. Anmälan
Inför varje klubbtävling kommer det ut en så kallad proposition på hemsidan, den brukar också sättas upp på anslagstavlan vid spolplattan. Man kan säga att propositionen är en inbjudan till tävlingen, med all information du behöver veta om tävlingen. Där står till exempel när tävlingen är, vilka klasser som kommer vara med, hur du anmäler dig och när sista anmälningsdagen är m.m.
Läs igenom propositionen noggrant och fundera över om den här tävlingen verkar lämplig för dig.
För att vara säker på att du får vara med på tävlingen är det viktigt att anmäla innan anmälningstiden har gått ut. När sista anmälningsdag är står alltid i propositionen. Kommer anmälan in efter att anmälningstiden är det inte säkert att det finns platser kvar. Du får vara beredd på att rida någon av de hästar som inte redan går sina rundor, och dessutom blir det dubbel anmälningsavgift.
I din anmälan ska det också stå namn, vilken höjd/klass du vill rida, hästönskemål, födelsedata, adress, telefonnummer, telefonnummer till anhörig och vem som ska vara funktionär.

2. Val av höjd/klass
Om du aldrig har tävlat förut, eller är osäker på vilken klass som passar, rådgör alltid med din ridlärare först! Är det första gången du tävlar rekommenderar vi normalt sett att du börjar med 30 cm. Vid första tävlingen är det så mycket annat att tänka på, så hinderhöjden ska absolut inte kännas som något problem. Snarar tvärtom, hinderhöjden ska kännas väldigt låg och enkel. För att avancera i höjd ska man ha minst två felfria rundor på den lägre höjden. Ju högre man hoppar desto fler felfria rundor krävs det för att avancera.
3. Hästönskemål
Med din anmälan ska du lämna tre hästönskemål. Välj hästar som du har ridit och hoppat förut (om det är en hopptävling). Välj i den mån det är möjligt hästar som du känner dig säker och trygg på. Rådgör gärna med din ridlärare angående hästönskemål. Vissa hästar blir extra pigga och glada när det är tävlingsdags, det är inte alltid de beter sig som de brukar göra på lektionerna.
Att sedan fördela hästarna inför klubbtävlingen är inte helt enkelt, många elever önskar samma hästar. Personalen försöker göra hästutdelningen så rättvis som möjligt och ge alla ryttare en häst som de kan lyckas med på tävlingen.
Varje häst får gå max tre rundor på en klubbtävling.
Det händer att ryttare undrar om man får starta mer än en klass. Det får man, i mån av plats/lediga hästar. Alla som har anmält sig måste få en av sina önskehästar. Blir det sedan hästar över kan det ges möjlighet att rida två klasser.

4. Kostnad
Varje start på en klubbtävling kostar 100 kronor. För dig som lånar häst av ridskolan tillkommer även hästhyra, 110 kronor för juniorer och 160 kronor för seniorer. Rider du två starter på lektionshäst blir det alltså dubbel startavgift och dubbel hästhyra. Tänk på att din startavgift ska betalas innan din start. Du betalar i cafeterian med kort eller kontanter.
5. Funktionärer
För att klubbtävlingarna ska gå att genomföra måste alla deltagare bidra med en
funktionär. Funktionärerna hjälper till med att genomföra tävlingen, till exempel höja hinder, ta betalt, se till att det är ordning i stallet och på framridningen. Funktionären måste vara 15 år eller äldre. Så länge du har fyllt 15 år kan du själv ställa upp som funktionär.
Det finns också möjlighet att göra sin funktionärstjänst en annan dag än tävlingsdagen, på någon av våra pay and jumps eller lokala tävlingar. Detta gör det möjligt för de barn vars föräldrar inte kan ställa upp på tävlingsdagen att ändå vara med. Det kan också vara användbart för dig som bara vill fokusera på själva tävlingen under tävlingsdagen. Vill man göra funktionärstjänsten en annan dag måste detta anges vid anmälan. Ange gärna önskemål om datum, önskemål om arbetsuppgift och om man vill jobba fm/em.

6. Startlista
Senast fredagen innan tävlingen kommer en startlista ut på Lomma Ridklubbs hemsida. Där ser man vilken häst man blivit tilldelad och vilket startnummer man har fått. Från det att startlista blivit publicerad görs inga hästbyten, undantag om en häst blir skadad eller sjuk.
7. Dagen innan
Vill man, får man självklart komma till stallet dagen innan för att putsa utrustningen och göra hästen riktigt fin. Men tänk på att hästarna även behöver vila kvällen innan tävlingen. Stallet stänger 17.00. Tänk på att även du behöver vara utvilad till tävlingsdagen, så försök gå och lägga dig i god tid.
8. Klädsel
För att delta på klubbtävlingar ställs inga större krav på klädsel än vad som gäller vid lektionsridning. Hjälm är en självklarhet, vid hoppning krävs säkerhetsväst för alla ryttare som inte har fyllt 18 år (vi rekommenderar även säkerhetsväst för äldre ryttare, men följer Svenska Ridsportförbundets rekommendationer vad gäller säkerhetsutrustning). Skor med klack är också viktigt ur säkerhetssynpunkt. Vi har inte krav på chaps eller stövlar, men det krävs från och med lokala tävlingar så det rekommenderas. Vita ridbyxor och kavaj är inget krav, men får självklart användas om man vill och har det.
9. Tävlingsdagen
En tävlingsdag är lång och du behöver mycket energi för att orka hela dagen. Ät därför en ordentlig frukost, eller ta med något ätbart till stallet. Under tävlingsdagen har sedan cafeterian öppet, och där kan man också köpa lite fika.
Var gärna i stallet i god tid så slipper du stressa.

10. Banbyggnad
Banan byggs normalt sett på tävlingsdagen, med start 8.00. Första halvan av startlistan har ansvar för att hjälpa till att bygga banan, andra hälften av startlistan har ansvar för att plocka bort banan.
11. Bangång
När banan är byggd är det dags att gå banan. Då går du banan i den ordning hindren ska hoppas. Till din hjälp har du även en banskiss, som oftast sitter på vägen vid insläppet.

Även om alla hinder är numrerade är det viktigt att du lär dig banan utantill, när du sedan rider hinner du oftast inte kolla efter siffrorna. När du går banan, försök även göra en liten plan för hur du sedan ska rida. Är det något hinder som din häst kommer reagera annorlunda på? Är det någon sväng som verkar klurig?
När du går banan, och kollar på banskissen, notera vart start- och mållinjen är någonstans. Det är viktigt att rida igenom både start och mållinjen för att ritten ska bli godkänd. På banan markeras start- och mållinjen med en röd ”flagg” (oftast en kon) på höger sida, och en vit ”flagg” på vänster sida. På samma sätt brukar man markera hindren genom att sätta färgade markeringar på hinderstöden.
Om du tävlar dressyr vet du ju redan när du anmäler dig vilket program du ska rida. Du har alltså möjlighet att lära dig programmet hemma i lugn och ro, och ibland även rida programmet. För att kunna rida programmet på bästa sätt när det är dags för tävling är det viktigt att du lär dig det ordentligt. Under ritten ska du inte behöva fundera över vilken väg du ska rida, utan ha allt fokus på att rida så bra som möjligt. Dessutom får du poängavdrag om du rider fel väg.

12. Framridning
För de som tävlar 30 cm och 50 cm sker all framtidning gemensamt i ridhuset. Instruktören meddelar när man kan trava och galoppera, vilka hinder man får hoppa fram på och hur många gånger man får hoppa varje hinder. Från och med 60 cm får ryttarna värma upp sina hästar i skritt och trav, i paddocken. Galopp och hoppning sker alltid gemensamt i ridhuset.
Framridningen ska värma upp hästen och förbereda både hästen och ryttaren för tävlingsstarten. Tänk därför på att rida mycket olika vägar, byta varv ofta och göra mycket tempoväxlingar och övergångar. Då blir hästen lydigare och det blir lättare för er att genomföra tävlingsstarten på ett bra sätt. Tänk också på att hästarna ofta ska göra flera starter, rid därför inte hästen trött på framridningen. Den ska ju ha energi kvar när det verkligen gäller, på tävlingsbanan!

13. Start
Tävlar du i hoppning kan du få vänta en stund på din tur innan det är dags för själva starten. Passa då på att skritta hästen, så att den får pusta ut men ändå inte hinner bli kall. Ofta ropar speakern upp ditt namn när du ska hålla dig beredd, vanligtvis när ryttaren innan dig rider och då kan du få gå in på banan. När du väntar på din tur inne på banan måste du hålla koll på den ryttaren som rider, så du inte riskerar att vara i vägen. Passa också på att kolla av banan en sista gång.
När det väl är din tur får du inte starta förrän du har fått startsignal. Startsignalen får du genom att speakern säger ditt namn, och ”varsågod och rid”. Var sedan noga med att rida igenom startlinjen innan du börjar och mållinjen efter sista hindret.

14. Prisutdelning
När man börjar tävla börjar man oftast med den bedömning som heter Clear round. Då får man en rosett om man rider felfritt. För att räknas som felfri får man inte riva något hinder, hästen får inte vägra på något hinder, man får inte lägga några volter, alla hinder måste hoppas i rätt ordning och man måste hålla sig kvar på hästryggen hela rundan. Tävlar man i dressyr ska man få 60 % för att få rosett om man tävlar clear round.
För de ridskoleryttare som har tävlat lite mer och börjat hoppa lite högre kan sedan välja att delta i Seriehoppningen. Seriehoppningen är en tävling som går under hela året, med tre deltävlingar på våren och två på hösten. I varje deltävling samlar man poäng och i sista omgången koras en totalsegrare, som även blir klubbmästare på ridskolehäst, eller ridskoleponny. Seriehoppningen rids i Stilbedömning/Inverkansridning, där den som är felfri och får högst poäng vinner. Vinnaren, och övriga placerade, får sedan rosett på prisutdelningen. Hur många som blir placerade beror på antalet starter för dagen. Är det fyra deltagare blir en placerad, fem till åtta deltagare ger två placerade, nio till tolv ger tre placerade och så vidare.
Prisutdelningen sker gemensamt efter att alla på samma höjd har hoppat. För 30 och 50 cm sker prisutdelningen till fots. Det är alltid uppskattat om alla deltagare i 30 och 50 cm deltar på prisutdelningen, oavsett om man är felfri eller inte. Från och med 60 cm sker prisutdelningen till häst.
Alla felfria ryttare är välkomna och de ställer upp på ett led framför publiken. Tänk på säkerhetsavståndet mellan hästarna!
I seriehoppningen ska vinnaren stå längst till höger, så att vinnaren står längst till vänster från publiken sett. När alla placerade har fått sina priser hälsar ryttarna på publiken. Vinnaren säger då ”hälsning” och därefter sträcker alla ut sin högra hand och nickar mot publiken. Därefter blir det ett ärevarv, i trav eller lugn galopp. Vinnaren galopperar två varv och övriga galopperar ett varv.

15. Efter ritten
Efter ritten måste hästen få ordentlig omvårdnad och skötsel. Skritta av den en stund, ca 10 min. Då är det tillåtet att skritta i paddocken eller på stallplan mellan ponnystallet och ridhuset. Det är inte tillåtet att skritta av hästen någon annanstans, till exempel runt hagarna eller mot parkeringen. Därefter ska hästen tas in till stallet, få av sig alla saker, bli ordentligt avborstad och visiterad. Kom ihåg att ta ut eventuella flätor eller gummisnoddar ur man och svans! När hästen är omhändertagen ska den släppas ut i hagen, detta görs alltid tillsammans med stallpersonalen. Sedan ska boxen mockas, hästens utrustning ska putsas av och hängas tillbaka (har du bytt till exempel schabrak, kom ihåg att byta tillbaka).

16. Tävlingsdagens slut

När tävlingsdagen är slut kan det vara skönt att köpa något gott i cafeterian och heja på de andra ryttarna som tävlar. Oavsett om det var din första tävling eller om du har tävlat många gånger förut så har du säkert blivit en erfarenhet rikare och lärt dig något nytt. Sätt dig gärna ner en stund och tänk igenom dagen. Vad var det du gjorde riktigt bra idag. Är det något du skulle vilja göra bättre till nästa gång? Har det gått bra på flera tävlingar kanske du vill starta en högre klass nästa gång? För att få tävla högre krävs det att du har minst två felfria rundor, gärna fler, på den lägre höjden.

Lycka till på tävlingsbanan!